Tietoa tästä blogista



Tämä blogi on Itä-Suomen yliopistossa opiskelevan luokanopettajan päiväkirjamainen prosessikuvaus käsinuken ja laukun teosta. Tämä prosessikuvaus kuuluu "tekstiilityön perusteet ja pedagogiikka 2014-2015" -kurssiin ja se on toteutettu perusopetuksen opetussuunitelman 2014 hengessä. OPS 2014 painottaa kokonaisvaltaisia prosessikuvauksia, joissa oppilas itse pohtii ja arvioi omaa oppimistaan.

Tekstien otsikot on selvyyden vuoksi numeroitu: N1, N2..Nu10 (Nukke1, Nukke2...Nukke10) ja L1, L2... jne. (Laukku1, Laukku2) ja ne löytyvät myös "tunnisteista" (oikealla), jotta eteneminen järjestyksessä olisi helpompaa.

Tästä blogista löytyy myös kirjoittamani essee ja jaksosuunnitelma 3. luokan oppilaille, jonka tunnisteet ovat myös oikealla ja ne on otsikoitu tehtävänannonmukaisesti.

- Ella Laine


lauantai 7. helmikuuta 2015

4 Merkityksellisin oppimiskokemus kurssilta

Tähän voisi sanoa kurssin ajalta vaikka mitä niistä tuotteista, joita kurssilla teimme. Tarkemmin kun ajattelee, oli vain ”ihan kiva” oppia lisää käsityön tekniikoita ja taitoja, mutta en voi sanoa, että ne olisivat olleet minulle kauhean merkityksellisiä.

Merkityksellisin oppimiskokemus oman opintojeni ja tulevan työurani kannalta, on ehdottomasti ollut tämä essee ja siinä erityisesti sen ensimmäinen osa. Alkuun asenteeni esseetä kohtaan oli ”noh, kirjoitetaan se nyt vain alta pois”. Mitä enemmän kuitenkin perehdyin kokonaiseen käsityöhön ja siihen, mitä perusopetuksen opetussuunnitelma 2014 siitä sanoi, sitä enemmän aihe alkoi minua kiinnostamaan. Oman oppimisen kannalta, minulle oli tärkeää saada kuvata kokonaista käsityötä esseessäni perusteellisesti, sillä halusin oppia ymmärtämään sen todellisen luonteen ja oppia sen soveltamismahdollisuuksia.


Kokonaisessa käsityössä eniten kiinnostusta herätti prosessikuvas ja sen merkitys oppimisen kannalta, ja sen käyttö oppimisen työvälineenä niin koulussa kuin oppilaan tulevassa ammatissa. Prosessikuvaus ei olisi ollenkaan hullumpi idea käyttää opiskelutapana omissa oppiaineissanikaan, biologiassa ja maantieteessä, vaan se olisi suorastaan nerokasta! ”Kokonainen biologia ja maantiede” kattaisivat tutkimuksen tekoprosessit, jossa tulee myös käytyä läpi tutkimuksen ideointi, suunnittelu toteutuksesta, itse toteutus ja tutkimuksen arviointi (raportointi). Prosessiin sisältyisi jo opetussuunnitelmassa oleva tulosten dokumentointi, mutta se voisi myös sisältää dokumentointia tutkimuksen teosta ja oppilaan omaa pohdintaa tutkimusvaiheiden toteutuksesta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti