Tietoa tästä blogista



Tämä blogi on Itä-Suomen yliopistossa opiskelevan luokanopettajan päiväkirjamainen prosessikuvaus käsinuken ja laukun teosta. Tämä prosessikuvaus kuuluu "tekstiilityön perusteet ja pedagogiikka 2014-2015" -kurssiin ja se on toteutettu perusopetuksen opetussuunitelman 2014 hengessä. OPS 2014 painottaa kokonaisvaltaisia prosessikuvauksia, joissa oppilas itse pohtii ja arvioi omaa oppimistaan.

Tekstien otsikot on selvyyden vuoksi numeroitu: N1, N2..Nu10 (Nukke1, Nukke2...Nukke10) ja L1, L2... jne. (Laukku1, Laukku2) ja ne löytyvät myös "tunnisteista" (oikealla), jotta eteneminen järjestyksessä olisi helpompaa.

Tästä blogista löytyy myös kirjoittamani essee ja jaksosuunnitelma 3. luokan oppilaille, jonka tunnisteet ovat myös oikealla ja ne on otsikoitu tehtävänannonmukaisesti.

- Ella Laine


sunnuntai 1. helmikuuta 2015

L6. Laukun kokoaminen

Ompelin vahingossa kankaat yhteen...
ja ei kun purkamaan!
Kangaspalojen kokoamisvaiheessa piti olla tarkkana, että vuorikangaspalat, tulevat kaikki sisäänpäin ja saumat ulospäin, kun taas päälikankaan kohdalla saumojen piti tulla sisäänpäin ja printtipuoli ulospäin.

Ennen ompelua piti tarkkaan mitata yläreunan leveys, jotta valmiinlaukun yläreuna olisi yhdenmukainen puisten kahvojen kanssa. Saumaksi tuli siis kaikki, mikä jäi puukahvojen pituuden yli. Mittasin sauman kulkureitin ja vedin viivaimella viivan merkiksi, mistä minun tuli ommella.

Ensimmäisenä ompelin etu- ja takaosan yhteen pohjapalan kanssa ja lopuksi sivupalat. Haastavin osuus oli sivupalojen alareunan ompelu, jossa minulla kävikin pieni kämmi, kun ompelin vahingossa kangasta väärästä kohtaan umpeen. Erityisen vaikeita kohtia olivat kulmat, joissa saikin ommella todella varoen jo kankaan paksuuden vuoksi. Laukun päälipuolen taitokset oli myös lopuksi silitettävä hyvin, jotta laukusta tulisi ryhdikkäämmän näköinen.

Sitten olikin enää vuorossa yläreunan käsitteleminen. Molemmista laukuista leikkasin kulmista ylimääräistä kangasta pois, ennen kuin asettelin laukut sisäkkäin. Yläreunat käännettiin toisiaan vasten, jotta reunat eivät jäisi näkyviin. Haasteena oli etu ja takaosan keskikohtien taittaminen, sillä puukahvat olivat alareunastaan aaltomaisen muotoiset, joten huolimattomasti taitettuna kangas olisi näkynyt kantoreikien alareunasta. Kankaan muotoilussa käytin apuna vettä ja silitysrautaa.

Ennen ompelua oli vuorossa magneettikiinnityksen kiinnittäminen, jonka paikka piti löytää sen verran alhaalta, että se ei olisi kahvojen kiinnityksen tiellä. Magneettikiinnitys meni juuri kännykkätaskun yläpuolelle, mikä ei sinänsä haittaa yhtään, koska nyt kännykkä varmasti pysyy taskussaan.
Magneettikiinnittimet. Oikealla näkyy tallat, jotka tungetaan kankaanläpi ja taitetaan kankaan toiselle puolelle.
Vuorikangasta vahvistettiin tukikankaalla (ettei kangas lähtisi repeytymään) ja oikeat magneetin tallojen lävistyspaikat löysin raaputtamalla talloihin kangaskynän väriä ja painamalla tallat kankaaseen. Tein pienet aloitusreiät saksilla, jotta tallat menisivät läpi helpommin. Lopuksi ompelin yläreunan umpeen suoralla ompeleella. Olin tarkoituksella taittanut vuorikangasta millin enemmän kuin päälikangasta, jotta vuorikangas pysyisi piilossa. Aloitin yläreunan ompelun päälipuolelta ja kierroksen lopulla huomasin, että vuorikangas ei ollut tullut mukaan kaikissa kohdissa ompeluun, joten ei kun purkamaan. Toisella yrityksellä ompelin sisäpuolelta vuorikankaan reunaa myötäillen.
Magneetti on nippa nappa kännykkätaskun yläpuolella. Ainakin kännykkä pysyy taskussaan kun laukku on kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti